Slide 1

Vårt mål är att få hyresgäster som trivs med sitt boende och som bor hos oss länge. Vi värnar om våra hyresgäster och vår grundtanke är att få rätt hyresgäst till rätt lägenhet.

Vi är ett familjeägt företag där omtanke och kvalitet är viktigt. Förvaltning är inte bara vår profession, det är vår passion!

Söka bostad

Du anmäler ditt intresse för bostad hos oss genom att registrera dig på Mina sidor.  Skriv gärna en kort presentation av dig själv i rutan “Presentation av mig/oss” i din intresseanmälan. Du kan välja fem områden där du vill bo, de kan du ändra max tre gånger per år. Tänk på att du måste uppdatera dina kontaktuppgifter regelbundet och din anmälan minst en gång varje år.

Lediga lägenheter annonseras här på hemsidan. Erbjudande om visning syns på “Mina sidor” och kommer till den e-postadress du angivit. Du kan tyvärr inte påverka din intresseanmälan, eller söka bostad, genom att ringa eller mejla oss.

Omflyttning

Efter tre års boendetid kan du söka ny bostad hos oss, exempelvis om du vill ha större/mindre bostad eller byta bostadsområde. Det gör du genom att registrera en intresseanmälan på Mina sidor. Det är viktigt att du i rutan “Presentation av mig/oss” skriver varför du söker omflyttning. Vi tillämpar inga förturer.

Observera att det är många av våra  hyresgäster som söker annan bostad. Därför kan det ta flera år för dig att få ett erbjudande.

Lägenhetsbyte

Du har möjlighet att byta din bostad med en hyresgäst hos en annan hyresvärd om du har ett beaktansvärt skäl. Innan du byter måste du få ett skriftligt godkännande av oss. Handläggningstiden är ungefär två månader. Vi följer hyresnämndens gällande praxis och verkar för en sund och ärlig bostadsmarknad. Blankett för ansökan om byte av lägenhet hittar du här.

FÖR VÅRA BOSTADSSÖKANDE

Här har vi samlat några vanliga frågor för dig som söker bostad hos oss.

INTRESSEBANK

Vi har en egen intressebank, och du söker bostad genom att göra en  intresseanmälan på Mina sidor.

SÖKA BOSTAD

Om du får ett erbjudande om en lägenhet skall du svara på erbjudandet. Om du låter bli att svara på tre erbjudanden som du får eller om du tackar nej till fem erbjudande så spärras din intresseanmälan i sex månader.

Hur vi väljer hyresgäst

Grundkriterierna för att kunna bli hyresgäst hos oss är:

  • Du ska ha en godkänd kreditupplysning.
  • Du ska vara myndig.
  • Du ska ha fast inkomst. Inkomsten kan komma från arbete, pension, a-kassa eller studiemedel, men måste styrkas med intyg.
  • Din totala årsinkomst innan skatt (brutto) ska uppgå till lägst tre gånger årshyran.
  • Lägenheten du söker ska vara din permanenta bostad och du ska vara folkbokförd där.
  • Du ska ha goda boendereferenser från eventuellt tidigare boende.
  • Antalet personer som ska bo i lägenheten måste vara rimligt i förhållande till planlösning och storlek.

Vi vill ha hyresgäster som trivs och bor kvar länge – det skapar trygga och attraktiva bostadsområden.

Förutom grundkriterierna tar vi därför hänsyn till bland annat att du aktivt har valt att bo i det område där den sökta lägenheten ligger och hur länge du har sökt bostad hos oss.

Vi förbehåller oss rätten att välja hyresgäst, att inhämta boende- och arbetsreferenser och att göra individuella bedömningar.

Kom ihåg att uppdatera din intresseanmälan

Var tolfte månad måste du komma ihåg att själv uppdatera och förnya din intresseanmälan. Det gör du genom att logga in med ditt personnummer och lösenord på ”Mina sidor”.

Se regelbundet över och uppdatera alla dina uppgifter. Speciellt viktigt att tänka på är:

  • Kontaktuppgifter – viktigt att se till att du skrivit in rätt e-post och telefonnummer, för att vi ska kunna kontakta dig om vi skulle vilja erbjuda dig visning på en lägenhet.
  • Inkomstuppgifter – för att kunna avgöra om du kan bli aktuell som hyresgäst. Tänk på att du ska ange hushållets sammanlagda inkomst innan skatt per år som inkomst.
  • Vem är du? Berätta gärna lite om dig själv och gärna varför du söker bostad i ett visst område. För oss är det viktigt att våra hyresgäster trivs i området och i lägenheten, och det påverkar även hur vi väljer vem som får kontraktet.

Hur lång tid tar det att få bostad?

Detta är tyvärr omöjligt att svara på hur lång tid det kan ta att få bostad, eftersom det beror på många olika saker – exempelvis hur många lägenheter som kommer ut för uthyrning och hur många som söker just den lägenheten. För närvarande är det många sökande på bostadsmarknaden i Göteborg vilket gör att det kan dröja länge innan man blir erbjuden en lägenhet.

När jag varit på visning – när får jag besked om jag får kontraktet?

Efter sista svarsdatum (som du hittar på visningserbjudandet) kommer du att få besked via e-post. Har vi fler frågor kommer vi att ringa dig.  Vi erbjuder alltid visning till  flera personer.

Vi vet och förstår att du är nyfiken och undrar hur det går, men tänk på att det inte går snabbare för att du ringer och undrar.

Vilka inkomstkrav har ni?

För att kunna få en bostad hos oss ska du ha fast inkomst och den kan komma från arbete, pension, a-kassa eller studiemedel.

Hushållets totala årsinkomst brutto ska uppgå till lägst tre gånger årshyran. Vi godkänner inte försörjningsstöd som inkomstkälla.

Borgensförbindelse

Om du har studiemedel, a-kassa eller en visstidsanställning och saknar boendereferenser sedan tidigare, kan vi i vissa fall kräva en borgensförbindelse. En borgensförbindelse som tecknas i samband med ett hyresavtal omfattar bland annat hyra, misskötsel, skadestånd, inkassokostnader och kostnader för eventuell avhysning.

Om det är aktuellt med en borgensförbindelse ska ett borgensunderlag fyllas i av borgensmannen gällande inkomstuppgifter, anställning, boendeform m m.

Korttidskontrakt-hur funkar det?

I flera av våra bostadsområden, speciellt i Kvillestaden, planeras omfattande ombyggnationer och renoveringar under de närmaste tio åren. Detta innebär att ett antal av våra lägenheter hyrs ut på så kallade korttidskontrakt.

Inget besittningsskydd
Med ett korttidskontrakt har du inget besittningskydd, utan är skyldig att flytta ut när ditt kontrakt går ut. Du har då tre månaders uppsägningstid. Avstående från besittningsskydd ska undertecknas i samband med att korttidskontraktet undertecknas.

Hyrs ut i befintligt skick
Lägenheterna med kortidsavtal hyrs ut i befintligt skick och endast nödvändiga reparationer utförs, exempelvis stopp i avlopp. Du kan inte beställa standardhöjande åtgärder i dessa lägenheter.

Intressebanken – din samlade registeringstid finns kvar!
Hyr du en lägenhet på korttidskontrakt raderas inte den tid du varit registrerad i vår intressebank, vilket den däremot gör när du får ett vanligt förstahandskontrakt.

Varför hyr vi ut på korttidskontrakt?
För att ha tillfälliga boenden att erbjuda våra hyresgäster med tillsvidareavtal under en renovering hyr vi ut ett antal av våra lägenheter på korttidskontrakt. Även lägenheter i områden som är aktuella för renovering hyrs ibland ut på korttidskontrakt fram tills dess att projektet startar, för att minska behovet av evakueringslägenheter.
Vid en renovering väljer en del personer att flytta permanent och andra flyttar tillbaka till sin nyrenoverade lägenhet igen. Många av de lägenheter som i dag hyrs ut på kort tid kommer alltså sedan att bli vanliga förstahandskontrakt igen.

Så här annonseras korttidskontrakt på hemsidan
Korttidskontrakten finns precis som alla andra lägenheter på vår hemsida under Lediga lägenheter. I listan är de markerade med en röd ikon i form av en klocka, så att man ser att det är ett korttidskontrakt. I texten står också tydligt att det är ett korttidskontrakt.

Hur länge får jag bo i en lägenhet med korttidskontrakt?
Vi skriver korttidskontrakt så att det löper på tre månader i taget, med tre månaders förlängning om avtalet inte sägs upp. Den totala längden på ett korttidskontrakt kan variera stort. Ofta kan vi inte tydligt säga hur länge man kan bo kvar, eftersom det beror på ombyggnadsprocessen som i sin tur är beroende av bygglov och mycket annat. Eftersom man inte kan avtala om avstående av besittningsskydd längre än fyra år, är det max fyra år lägenheten kan vara korttidskontrakt.

Inflyttning

När det börjar närma sig inflyttning i den nya lägenheten, får in- och avflyttande hyresgäst datum och tid för en funktionsbesiktning. 

Om den första i månaden infaller på en helgdag, har man som inflyttande hyresgäst tillträde efter klockan 12.00 första arbetsdagen efter helgdag.

Avflyttande hyresgäst lämnar över alla nycklar och fastighetsskötaren går igenom lägenheten, tittar så att det inte finns några skador och att lägenheten är rätt städad. Det är också viktigt att du som inflyttande hyresgäst tittar så att du är nöjd med städningen. Fastighetsskötaren informerar dig också om huset, bostadsområdet och annat du behöver veta om ditt nya boende.

Första hyresavin skickas till dig i god tid innan förfallodatum, som är den siste i varje månad. Hyran betalas i förskott per månad.

Adressen ändrar du genom att ringa till Svensk adressändring på telefon 020-97 98 99, eller anmäla flytt via deras hemsida www.adressandring.se.

Du behöver välja leverantör för hushållselen, som du betalar för separat. De vill ofta veta fastighetsbeteckning och skatteverkets lägenhetsnummer. Båda hittar du på ditt lägenhetskontrakt.

Renovering av lägenhet

När du blir erbjuden kontrakt på en lägenhet uppkommer ibland frågor kring lägenhetens skick. Så här arbetar vi:

En besiktning görs i samband med att lägenheten blir uppsagd. Den ger oss en uppfattning av om något bör åtgärdas. Information om besiktningen får du av bostadsuthyraren. I samband med inflyttningen gör vi en andra besiktning. Den innebär ofta inte någon ändring av tidigare beslut – om inte uppenbara skador upptäcks.

Om vi har bestämt att lägenheten behöver åtgärdas på något sätt, exempelvis tapetsering, golvslipning eller liknande, kommer det arbetet att utföras efter att du flyttat in.

Antal lägenheter: 33
Antal våningar: 4
Förråd: Vinds- och källarförråd ingår