Miljötips

Enkla tips för att spara energi
Miljöarbetet berör oss alla. Vi – hyresvärd och hyresgäst – har tillsammans ett stort ansvar för miljön, därför ser vi det som självklart att vi tillsammans arbetar hårt för att minska vår miljöbelastning. Sortera ditt avfall så att så mycket som möjligt återvinns.

Vi har genom alla tider tagit vår del av miljöansvaret. Alla våra fastigheter är miljöinventerade och energideklarerade, detta ger oss en samlad bild av vad det finns för material i våra hus. I de flesta fall har vi byggt eller byggt om husen i egen regi, vilket innebär att vi ser vikten av att göra rätt från början.

Här följer några enkla och konkreta energispartips:

I köket finns det allra mest energi att spara när du diskar använd diskpropp eller balja, diskar du under rinnande varmvatten i 15 minuter går det åt 75 liter.

När du ska tina upp mat från frysen låt maten tina i kylen istället för att använda micro.

Ha rätt temperatur i kyl +5 grader och i frys -18 grader. Håll koll genom att använda en termometer. För varje extra grad kyla ökar du energiförbrukningen med 5-10 %.

Buckliga och repiga kastruller drar mer energi, se till att kastrullbotten är plan och passar till plattans storlek. Om spisplattan är 1 cm större än kastrullen ökar energiförbrukningen med 20 %.

Koka gärna med locket på kastrullen – då gör du nämligen av med mindre energi.
Låt inte kaffebryggaren stå på i onödan. Häll upp kaffet i en termos.
Frosta av frysen med jämna mellanrum, speciellt om det är is i den.

I de andra rummen:

Använd energisparläge på datorn. Du kan själv ställa in att din dator ska gå ned i viloläge och att skärmen stängs av när du inte använder den på en stund.

Släck lyset när du går ut ur rummet, många tror att det går åt mer energi för att tända lampan än att använda den, men det stämmer inte.

Undvik att placera möbler eller att hänga långa och kraftiga gardiner framför elementen i sovrum och vardagsrum, det är en vanlig energitjuv. Värmen kan inte komma ut i rummet.

Vädra snabbt med tvärdrag i några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen.

Dator, TV och annan elektronik använder energi även i standby-läge. En del apparater drar nästan lika mycket ström i standby läge och inte används, som när de är påslagna. Så mycket som 10 % av all hushållsel i Sverige går åt till standby-läge.

De flesta sover bättre i ett svalt sovrum än för varmt. För varje grad som du sänker värmen minskar du energianvändningen med 5 %.


Bad och tvätt

Duscha snabbt och effektivt istället för att bada i badkaret. En dusch på 5 minuter istället för 15 minuter kan minska årsförbrukningen för varmvattnet med 500 kilowattimmar per person. Detta minskar slöseriet med varmvatten rejält.
Om dina kranar står och droppar, hör av dig till oss. En droppande kran kan på en dag dra lika mycket vatten som en dusch. Står kranen och droppar ett helt år motsvarar det 100 fyllda badkar med vatten, helt i onödan. Droppande kranar eller rinnande toaletter drar också mer vatten än du tror.

Genom att låta vattnet stå och rinna under tiden du borstar tänderna, blir sex liter vatten per minut som slösas bort i onödan.

I tvättstugan är de bästa energispartipsen att alltid fylla både tvättmaskin och torktumlare/torkskåp. Finns det energisparprogram så använd dom. Det går åt nästan lika mycket energi för att tvätta en tröja som att tvätta en full maskin.

Centrifugera tvätten väl – det förkortar torktiden och energiåtgången och överdosera inte med tvättmedel. Dagens tvättmedel är mycket effektiva så du behöver inte tvätta i för hög temperatur, det blir lika rent i 40 grader som i 60.

I våra nybyggda fastigheter har vi enskilda mätare i våra lägenheter där du som hyresgäst kan påverka din egna förbrukning.

Återvinning
Förpackningar av ofärgat och färgat glas

Flaskor och burkar. Inte keramik, porslin, speglar, glasrutor eller glödlampor. Ta bort kapsyler och lock och lägg dessa i plast- eller metallbehållaren. Återvunnet glas smälts och blir nya glasprodukter.

Förpackningar av hårdplast
Dunkar, flaskor och burkar. Återvunnen plast används som råvara till nya plastprodukter exempelvis bullerplank och blomkrukor. De mjuka plastförpackningarna t ex plastpåsar, plastfolie, plastband eller snören skall läggas bland hushållsavfallet. Mjukplasten bidrar till produktion av fjärrvärme och el.

 Förpackningar av metall
Konservburkar, aluminiumburkar, aluminiumformar, kapsyler och värmeljusformar. Förpackningar som inte kan rengöras t ex kaviartuben får ha sitt lock på. Lägg inte burkarna i varandra, det försvårar sorteringen. Återvunna förpackningar blir nya metallprodukter t ex armeringsjärn eller motordelar.

 Förpackningar av kartong
Förpackningar som består till minst hälften av papper, papp eller wellpapp. Cornflakespaket, sockerpåsar, papperspåsar och kassar. Även mjölkpaket, tvättmedelspaket och aluminiumbelagda juicepaket kan återvinnas! Allt ska vara rent och ursköljt. Återvunna förpackningar blir till nya kartonger.

 Tidningar
Dagstidningar, veckotidningar, broschyrer, kataloger och rit/skrivpapper. Inte nedsmutsat, vaxat eller plastat papper. Lägg tidningarna löst i behållaren. Pappkasse läggs i behållaren för förpackning av kartong. Återvunnet papper blir papper på nytt.

 Batterier
Alla slags små batterier. Bilbatterier och andra batterier som inte går in i lådan lämnas till återvinningscentraler eller miljöstation.

Frågor angående återvinning
Mer information om återvinning finns att hämta från kretsloppsnämndens hemsida. Deras e-postadress är kundservice@kretsloppochvatten.goteborg.se. Inte tillgång till internet, kontakta dem på deras kundservice telefon 031-368 27 00.

Kompostering
Gör så här med det biologiska avfallet:
Placera påsen så luftigt som möjligt i ditt diskbänksskåp, placera den i hållaren utan att sluta till påsen. Genom att låta påsens innehåll andas förebygger man dålig lukt.

Hur ofta du behöver slänga kompostpåsen beror på vad du lägger i påsen. Normalt ska man kunna behålla påsen till den är 2/3 full eller i maximalt 3-4 dagar. Vid enstaka tillfällen kan det vara nödvändigt att byta oftare, exempelvis när det är skaldjur i kompostpåsen.

Extra blött avfall avvattnas helst i vasken innan det läggs i påsen. Lägg eventuellt lite hushållspapper eller tidningspapper i botten på påsen om avfallet är blött.

Fyll inte mer i påsen än att du kan rulla ihop överdelen. Hela påsen med sitt innehåll slängs sedan i kärlet för biologiskt avfall i ditt soprum. Kompostpåsen är hållbar och biologiskt nedbrytbar.

Detta är biologiskt avfall:
Alla slags matrester, frukt och grönsaksrester, äggskal, bröd, kaffe- och te-sump, kaffefilter, hushållspapper, snittblommor, krukväxter, blomjord, finklippt trädgårdsavfall.

Detta är inte biologiskt avfall:
Innehållet i dammsugarpåsen, cigarettfimpar, blöjor, bindor, kattsand och textilier. Se också till att föremål av plast eller något miljöfarligt avfall inte hamnar här.

Knyt alltid ihop soppåsen innan du slänger den och ställ aldrig sopor i trapphuset, inte ens för en kort stund.

Grovsopor
Vill du bli av med gamla möbler, cyklar, TV/DVD eller andra skrymmande föremål får du frakta detta till någon av kommunens återvinningscentraler. Som invånare i Göteborg får du ett kort med sex fria soplämningstillfälle per år.

Vad kan jag lämna? På återvinningscentralerna kan du lämna sådant avfall som är utrymmeskrävande, så kallat grov avfall.
Kyl- och frysmöbler samt spisar och diskbänkar.
Bildäck även på fälg (max åtta stycken).
Asbest (måste vara inplastad).
Elektronikskrot (datorer, telefoner, hushållsapparater, TV/DVD, lysrör, glödlampor m m).
Wellpapp och frigolit.
Järn och metall.
Farligt avfall (batterier, färg, lösningsmedel samt kemikalier m m).
Möbler och användbara kläder (skänks till de hjälporganisationer som Renova samarbetar med).

Var kan jag lämna?
Det finns fem återvinningscentraler i Göteborgsområdet.
Bulycke – ligger i närheten av Volvo Torslanda, Bulyckevägen.
Tagene – finns också på Hisingen, Karlsbogårdsgatan.
Högsbo – ligger i Högsbo industriområde, A Odhners gata.
Sävenäs – hittar du på von Utfallsgatan.
Alelyckan – Kretsloppspark på Lärjeågatan.

Mer information och öppettider finns att få via Renovas kundservice telefon 031-61 80 00 eller via deras hemsida www.renova.se.

Till god hjälp för den som inte har möjlighet att själv ta sig till någon av de större återvinningscentralerna finns i de större matmarknaderna ofta ”Samlaren” – en återvinningsstation där man kan göra sig av med t ex glödlamor, lågenergilampor, batterier och uttjänta eldrivna saker av mindre format.

”Farligt avfall-bilen” är en bil som kommer några gånger per år, information brukar komma i brevlådan om tider och platser där den stannar.
Den tar exempelvis emot batterier, brandvarnare, starka rengöringsmedel, frätande ämnen, fotokemikalier, lösningsmedel, färg, lack, lim, bekämpningsmedel, gifter, lysrör, lågenergilampor, kvicksilvertermometrar, oljeprodukter och bränslen. Även små el- och elektronikprodukter som tex glödlampor, hårtorkar, strykjärn, rakapparater, handverktyg, mobiltelefoner, batteridrivna leksaker.

Däremot kan du inte lämna kyl och frys, bildäck, asbest, hushållsavfall (köksavfall), grovavfall (t ex möbler) eller medicin.

Medicin som du inte har användning för lämnas till Apoteket.

et|icon_check_alt|
Antal lägenheter: 33
et|icon_check_alt|
Antal våningar: 4
et|icon_check_alt|
Förråd: Vinds- och källarförråd ingår